Antibioticum

Al jarenlang het wondermiddel bij uitstek voor ontstekingen en infectie. Maar is het wel een wondermiddel en wat weten we eigenlijk van de bijwerkingen.

Jaarlijks gebruiken ongeveer vier miljoen mensen in Nederland een antibioticum. Er zijn verschillende soorten antibioticum omdat er ook verschillende groepen bacteriën zijn. Penicilline is het bekendste antibioticum. Met de ontdekking van de penicilline konden voor het eerst mensen worden genezen van dodelijke infecties.

Maar bacteriën kunnen zich razendsnel aan veranderende situaties aanpassen, het innemen van antibioticum is ook een veranderende situatie. Bacteriën passen zich aan en worden resistent voor antibiotica en reageren niet meer op een kuur.

Antibiotica via de voeding
Zo stoppen we koeien en kippen vol met antibioticum om vooral maar geen verlies te lijden met de verkoop ze moeten kost wat kost gezond blijven. En zo krijgt u via uw voedsel dagelijks ongewild antibiotica in het lichaam, met als gevolg dat de bacteriën in uw lichaam resistent worden voor antibiotica. Hierdoor kan antibiotica bij een infectie niet meer werken, de bacteriën hebben zich aangepast en zijn resistent geworden.

Immuunsysteem
Maar antibiotica dood niet allen de bacteriën die de infectie veroorzaken maar ook de gezonde en nuttige bacteriën. Darmbacteriën die we nodig hebben voor een goede en gezonde stofwisseling worden ook gedood. Waardoor het belangrijkste deel van het immuunsysteem niet meer naar behoren kan functioneren. Doordat deze goede bacteriën verdwijnen is het voor bijv. de candida gist mogelijk zich te gaan ontwikkelen tot een candida schimmelinfectie met alle gevolgen van dien.

Belangrijk
Daarom is het volgende belangrijk om te weten en te doen: mocht u ooit een antibiotica kuur om welke reden dan ook voorgeschreven krijgen neem dan gelijk met uw kuur elke dag 1 tablet van een goede vitamine B-complex, plus 2 capsules van een uitstekende probiotica waar geen suiker inzit en minimaal 3,8 biljoen micro organisme bevatten.

Bron: Rob Verheij 2003