Zink moet!!

ZINK EN HET IMMUUNSYSTEEM

Zink komt in de voeding over het algemeen weinig voor; dus komt een zink tekort heel vaak voor. De beste diagnose wat betreft een zink tekort geeft een analyse van het zinkniveau in de witte bloedcellen. Maar in de dagelijkse praktijk is dit makkelijk herkenbaar door meerdere witte vlekken en lijnen op de vingernagels.

Hoe ontstaat een zinktekort
Te korten aan zink ontstaan o.a. door roken. Rokers zijn goede kandidaten voor een chronisch zink tekort, omdat cadmium uit sigarettenrook een antagonist is van zink. Ook bij alcoholisten wordt vaak een zinktekort geconstateerd, wat ook samenhangt met hun eet gewoonte. Maar ook in kleine hoeveelheden genuttigde alcohol bevordert de uitscheiding van zink. Ook bij ouderen komt een zinktekort veel voor, omdat zowel de inname als wel de absorptie van zink zijn verminderd. Het is moeilijk om uit gezonde voeding voldoende zink te halen. Het westerse voedingspatroon, wat gekenmerkt wordt door veel geraffineerde granen, suikers, gemaksvoedsel en veel vet, bevat te weinig zink en andere waardevolle mineralen.

In welk voedsel zit zink
Oesters bevatten veel zink (maar bevatten ook een hoog gehalte aan zware metalen) eiwitrijk voedsel bevat in het algemeen veel zink zoals rood vlees, gevogelte en vis. Bij plantaardig voedsel gaat het met name om hele granen, peulvruchten, noten (m.n. pecannoten) en zaden (m.n. pompoenpitten). bij raffinage van granen gaat tot ongeveer 80% van de zink verloren, omdat zink vooral aanwezig is in de schilletjes. Fruit en groenten bevatten relatief weinig zink. Vegetariërs die veel peulvruchten en noten eten, krijgen voldoende zink binnen, in andere gevallen zal een strikt vegetarische voeding waarschijnlijk te weinig zink bevatten.

Zink een belangrijke bouwsteen
Zink heeft verschillende functies in ons lichaam, en deze tekorten kunnen zich op verschillende manieren manifesteren.

Alvleesklier: zink is een belangrijke bouwsteen van insuline en is een onmisbaar component voor een goed werkende alvleesklier. Een zink tekort kan dus leiden tot een verminderde werking van de alvleesklier; dus minder aanmaak van insuline en tevens een tekort bouwstenen voor insuline zelf opleveren.

Immuunsysteem: het immuunsysteem is er gevoelig voor zinktekorten, ook al zijn deze tekorten maar klein. Mensen met een zinktekort hebben vaak infecties. Net als vitamine C bezit zink ook een directe antivirale activiteit, waaronder verschillende verkoudheidsvirussen, mede door dat het T-lymfocyten aanzet tot uitscheiding van grote hoeveelheden interferongamma, een krachtige antivirale stof.

Verkoudheid: de duur en intensiteit van de infectie/verkoudheid kan door zinksupplementen worden verkort.

Vertraagde wondgenezing: door het belang van zink voor de celdeling is het dan ook niet vreemd dat zink een positief effect heeft op de wondgenezing zelfs brandwonden.

Prostaatproblemen: bij mannen met een vergrote prostaat is een zinktekort vastgesteld, ofschoon dit tekort niet als de oorzaak van prostaatproblemen mag worden gezien.

In het kort kan dus gesteld worden dat zink belangrijk is voor:

  • huidproblemen
  • het immuunsysteem
  • verbeterd de weerstand tegen infectieziekten
  • versnelt en herstel van een infectie bijv. een verkoudheid
  • prostaatproblemen
  • vruchtbaarheidsstoornissen bij mannen
  • zink herstelt de functie van de thymus

Dosering en bijwerkingen
Over het algemeen wordt zink goed verdragen. Doseringen van 100-200 mg per dag kunnen soms misselijkheid en overgeven veroorzaken. Deze verschijnselen treden vooral op als zinksulfaat wordt ingenomen. Andere vormen van zink geven geen klachten.

Het lichaam verbruikt veel zink, roken, drinken en niet op de juiste manier eten wil zeggen dat u aan 10 of 15 mg per dag als supplement tekort komt en niets heeft dit is dus te weinig. U moet dus minimaal 30 mg per dag innemen om maar enigszins het tekort en het verbruik te kunnen compenseren.

Een veilige en goede dosering van zink kan verschillen tussen de 30 en 60 mg per dag, een half uur voor of een aantal uren na de maaltijd kunt het beste de zink innemen. Soms kan een hogere dosering nodig zijn maar dat hangt een beetje van uw klachten af.

Tekst o.a. Rob Verheij 13-09-2004